Publicat la 05.01.2020 Comentarii
Bucureșteni! Pădurea Băneasa a intrat în exploatare!
Aproape ajunsesem să cred că această minunăție de pădure este un parc. Credeam că este intangibilă, că există un fel de acord tacit între autorități pentru a fi protejată. Mii de oameni vin aici să se plimbe, să alerge, să respire aer curat. Sunt mereu crosuri, maratoane, evenimente, aici se fac filmări pentru că este singura pădure din București. Este cea mai mare sursă de aer pentru marele oraș cu pretenții europene. Iar acum... a intrat în exploatare!
Astăzi 5 ianuarie 2020, am văzut sute de copaci mari, doborâți. Pretutindeni sunt anunțuri: ”parchet în exploatare”. Sute de copaci sunt marcați cu semne de tăiere. Peisajul este dezolant. Un panou anunță că Ocolul silvic București are autorizație pentru acest act comercial, suprafața, 24 hectare, și volumul de lemn pe care îl vor extrage: 576 metri cubi. Pe același panou, la capitolul cum se asigură regenerarea pădurii, este trasă o linie. În nici un fel. De-asemeni, la anul în care pădurea va fi regenerată complet, nimic. Linie.
Cei care vor veni în aceste zile la pădure vor avea un șoc.
Sunt sigur că această exploatare este un legală. Prea are multe panouri și avertismente, inclusiv acela ca dacă cineva observă furturi să sune la poliția Voluntari. Probabil este exploatată conform legii, ca orice pădure. Nu vorbesc aici de furturile de lemn care au făcut din România cap de afiș pentru presa internațională, ci de altceva.
Pur și simplu, pădurea Băneasa nu este o pădure oarecare. Este fundamentală pentru București, ca sursă de aer curat. Nu poate fi exploatată ca orice pădure. Nu se poate ca aerul nostru să fie decis de un șef de ocol silvic, nu se poate ca o pădure strategică din punct de vedere al rolului său pentru București să aibă același statut ca un crâng oarecare. Poate că ar trebui ca pădurile din preajma Bucureștilor – Chitila, Mogoșoaia și altele, să capete un statut special, poate că ar trebui declarate parcuri, rezervații... În orice caz au nevoie de un statut special.
Nu știu cine poate face acest lucru, probabil guvernul domnului Orban, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca noi să strigăm despre acest lucru.
Ei bine, acesta este un strigăt: Bucureșteni! Pădurea Băneasa pierde sute, mii de copaci! E nevoie să facem ceva pentru ca pădurile din București și din împrejurimile zonei metropolitane, atâtea câte mai sunt, să capete un statut special, să fie protejate. Importanța lor este uriașă pentru noi!
Habar n-am cât valorează cei 576 de metri cubi de lemn care sunt extrași chiar acum din pădure, nici ce se va întâmpla cu ei. Poate ajung lemne de foc, poate mobilă sau paleți. Ceea ce știu este că valoarea intrinsecă a arborilor vii este ne-cuantificabilă în termeni de sănătate pentru noi, cetățenii acestui oraș sufocat de traficul infernal, de poluare, de urâțenie și de gunoaie. Această pădure este printre puținele locuri în București unde liniștea, frumusețea și natura există încă.
Este o pădure proprietate a statului și se presupune că statul are discernământul de a o administra în numele nostru, al tuturor. Aici nu este vorba doar despre valoarea în bani a lemnului, ci despre o valoare cu mult mai mare. Decizia de a tăia o astfel de pădure pur și simplu nu poate fi luată la nivelul unui ocol silvic, căci implicațiile sunt enorme.
Una peste alta, oameni buni ai Bucureștilor, e nevoie să ridicăm glasul pentru aceste păduri metropolitane să fie protejate. Dacă fiecare dintre voi, cei care v-ați bucurat vreodată de această pădure ați spune NU tăierii, poate că actul stupid și iresponsabil de a o da jos ar fi oprit. Voi cei care alergați zilnic în această pădure, voi cei care vă plimbați câinii, ca și mine, care vă bucurați de bicicletele voastre, voi cei care organizați alergări sau care participați la ele, pentru diferite cauze, este un moment bun să spuneți ceva, să aveți o opinie, să o manifestați, să rostiți. Nu este adevărat că nu putem face nimic. Putem și trebuie să facem ceva.
Acum vreo doi ani am fost șocat să văd că în aceeași pădure era organizată o... vânătoare!!! Cu câini, focuri de armă și tot tacâmul. Nu știu ce vânau. Dar am văzut de multe ori iepurii, căprioarele, am ascultat de multe ori păsările în această pădure în care mergem să medităm, să respirăm, să ne reconectăm cu pământul și natura. Atunci nu am făcut nimic, nu am rostit nimic, nu m-am interesat să aflu cum este posibil ca în această pădure în care oamenii se plimbă în fiecare zi, să existe o vânătoare! În București! Dar mi-am reproșat mult timp acest lucru.
Acum însă nu pot și nu vreau să nu rostesc aceste lucruri. Sistemele acestei lumi, dacă sunt așa cum sunt, sunt pentru că de foarte multe ori noi toți ne spunem că nu e treaba noastră, deși ne dor unele lucruri. Ne spunem că nu putem face nimic, că alții au responsabilitatea de a face ceva. Ei bine, dacă această pădure este una publică, proprietate a statului român, adică a noastră, atunci avem obligația să facem ceva și gestul minim este acela de a exprima nemulțumirea și de a rosti ceea ce vrem.
Eu Horia Francisc Țurcanu, vreau ca această pădure să rămână neatinsă, ca splendoarea verticală a copacilor să rămână la locul ei, vreau ca cei asemenea mie să continue să se bucure de ea, să o respire cu recunoștință pentru aerul și frumusețea acestui loc. Vreau să rămână un spațiu în care, în zilele de arșiță irespirabilă a verii să pot să mă refugiez. Vreau să continui să întâlnesc pe cărările acestei păduri alergători, cicliști, copii și animale, vreau ca păsările să rămână la locul lor. Rostesc toate acestea în numele meu, al Elenei AmmaRa și al celor care sunt conștienți că aceste păduri sunt administrate de stat, în numele nostru, dar nu întotdeauna pentru noi.
Și vă invit, pe cei care vreți același lucru, să facem ceva, împreună, astfel încât pădurea Băneasa să rămână în picioare.
Poate că ar trebui să facem o petiție on-line, un demers, oricât de mic. Dacă celor cărora le pasă li se alătură cei care beneficiază în mod direct de binefacerile acestei păduri, atunci suntem deja mulți.
Și poate că acesta este începutul unei schimbări în ceea ce privește statutul pădurilor din București și din preajmă.
HFT
Fie să conștientizăm, cât mai mulți dintre noi, că există o conexiune foarte puternică între experiența lăuntrică și ceea ce numim acum o criză a climei.
Fie să conștientizăm dimensiunea interioară a acestei crize globale. Doar așa putem începe să relaționăm altfel între noi și, mai ales, cu Mama Pământ, cu Mama Natură. Într-un fel mult mai conștient, cu mai multă liniște și ascultare, cu mai multă prezență și mai mult respect, și fără ...
În ziua de azi, majoritatea oamenilor mănâncă mâncare procesată care conține foarte multă grăsime omega-6. Iar consumul de pește de captură care este bogat în omega-3 este foarte scăzut. Poate mai scăzut ca niciodată. Acest dezechilibru între acizii grași este, spun oamenii de știință și mulți medici și cercetători în ale sănătății, cel mai dăunător aspect în dieta culturii noastre occidentale. ...
Dacă am înțelege că – o bună parte din timpul nostru - suntem tributari rutinei și obiceiurilor, asta ne-ar putea ajuta să ne deschidem în fața permanentelor oportunități și noilor posibilități. Bineînțeles, deschiderea este posibilă doar dacă vrem, cu adevărat, o transformare autentică și nu doar ceva superficial. ...
Traversăm o perioadă care cere imperativ Transformări Interioare, de alegem a ne întoarce privirea înlăuntrul nostru, măcar atunci sau cu atât mai mult atunci când evenimente exterioare ne impactează cu putere ființa. Ceea ce materializăm prin fapte și cuvinte după astfel de evenimente, cum este cel de la Notre-Dame, ne oglindește cu claritate cât de mult suntem cu atenția în exterior și cât preț punem, încă, pe imaginea exterioară, fără să ...
Către noi și, aparent, necunoscute mișcări ale corpului te poate conduce Meditația Activă – Shaking – dacă ai curajul să-ți dai voie. Dacă alegi să ai încredere în corpul tău. În fiecare luni dimineață, ne lăsăm mereu surprinși să descoperim o nouă Lume interioară, recunoscându-i însă vibrația străveche. O vibrație pe care doar am uitat-o, pierduți fiind în frica de a supraviețui și uitând să trăim total. ...
Cărţile scrise de Katie Byron sunt printre cele mai dragi inimii mele. Întâlnirea cu cărţile sale m-a facut să-mi conştientizez propria rătăcire în gândirea compulsivă şi de aici întreg ansamblul de stări, emoţii, atitudini şi roluri asociate cu acestea. Cartea ,,Cele 1000 de nume ale bucuriei’’ îmi oferă tot atâtea prilejuri de A Fi Prezentă în viaţa mea şi de a fi dispusă să văd Frumuseţea şi Perfecţiunea în Realitate.
Asta ...
Nu știu cum e la tine, mărturisesc că pentru mine mult timp a asculta muzică se rezuma la ce îmi ajungea la ureche prin radio sau TV. Mai filtram de acolo. De cântat îmi dădeam voie foarte rar, de Sărbători când ne mai întâlneam cu prietenii și mai tentam o colindă. Rar, dar de fiecare dată când cântam era ceva ce mă lăsa mai limpede, mai luminoasă, mai bucuroasă. Doar că treceam repede peste asta, fără a reflecta prea mult, oricum cu credința ...
Să fii conectat cu copilul înseamnă să-l asculți, să-l simți dincolo de cuvinte, dincolo de gesturi, pentru a fi alături de el indiferent de stările prin care trece. Întotdeauna copiii au nevoie să fie susținuți, conținuți, acceptați fără judecată.
De multe ori, cuvintele lor nu pot exprima propria stare interioară, de multe ori starea lor interioară este în fapt o oglindire a ceea ce trăiesc adulții importanți din jurul lor.
De exemplu, starea de anxietate. ...
Toți copiii au un potențial enorm, pe care însă societatea, școala îl ignoră de multe ori. In loc să stimuleze capacitatea lor creativă, școala o limitează. Copiii sunt etichetați în funcție de anumite șabloane, sunt descurajați când încearcă să iasă din tipare, să exprime ceea ce simt, să creeze liber. ...
Modul cum comunicam noi adulții, între noi, în familie și modul cum comunicăm cu copiii influențează în mod direct stima de sine a copiilor noștri. Ne afirmam direct o nevoie către un destinatar clar? Sau facem o solicitare/ afirmație fără un destinatar exact? Sau poate emitem niște judecați care nu exprimă nimic despre nevoile noastre? ...
"Am ales experiența în dimensiunea încarnată pentru a ne redescoperi inefabilul, strălucirea în ciuda întunericului, măreția în ciuda micimii și nelimitarea în ciuda separării. Călătoria Inimii este despre transcenderea dualităților prin experiența lor."
Dezvoltare Personală Integrală Spiritualitate, experiență spirituală Psihologie Transpersonală Transformare interioară Stări de Conștiință extinsă Măiestrie interioară Practica Prezenței Respirația Inimii Respirație Holotropică Dansul Inimii Practica Puterii Feminine Atingerea Inimii Arta Respirației Conștiente Briza / Parenting Călătorii Inițiatice Astrologie arhetipală Șamanism, plante sacre Cuplu și spiritualitate Știință și spiritualitate Conștiință și cunoaștere Vindecare interioară Meditație, Zen Luppia Mundi Tehnologii ale sacrului Divinație Shaking Arta Ascultării Atente Cercul Călătoria Inimii
Vindecare prin Compasiune
Full Flower Moon
2017 – Creație Conștientă de Realitate
Frumusețea ascunsă într-o ruptură
Echilibrul în vremea virusului
Maestrul din tine așteaptă să fie trăit
Frica și Iubirea
Dare de seamă despre roluri, relații și Creații
Putem trăi sentimentul eliberării